U Beogradu postoji preko 7000 taxi vozila. Zato se većina putnika sa ili do aerodroma „Nikola Tesla“ najčešće odlučuje da pozove ili zaustavi taksi neposredno pre same vožnje. Upravo kao što rade kada im je potreban taxi za vožnju do bilo kog drugog dela grada. To je pogotovo tipično za osobe koje ne putuju toliko često avionom pa još nisu imali prilike za loše iskustvo. Iskusniji putnici se ipak opredeljuju za zakazivanje taksi vožnje unapred.

U ovom tekstu ćemo pokušati da Vam prenesemo najčešće razloge zbog kojih se uglavnom poslovni ljudi koji često putuju opredeljuju da unapred zakažu svoj aerodromski transfer. A na kraju ćemo objasniti ako već zakazujete vožnju, zašto je to bolje uraditi preko specijalizovane firme za aerodromske transfere nego preko klasičnog taxi udruženja.

 

Čekanje taksija

 

Prednost zakazivanja taksi vožnje do aerodroma

Pouzdanost transfera do beogradskog aerodroma ćemo istaći na samom početku zbog svoje važnosti. Prilikom vožnje sa aerodroma uglavnom ne žurite nigde. Ali u slučaju vožnje do aerodroma budite sigurni da avion ne čeka nikoga.

Pouzdanost u ranojutarnjim časovima

Pouzdanost je najbitniji faktor zbog koga je bolje zakazati prevoz do aerodroma.

Najmanje taksi vozača radi u kasnim noćnim i ranim jutarnjim časovima. Ukoliko se tada odlučite da pozovete taxi pre same vožnje može se desiti da jednostavno nema vozila u vašoj blizini. Drugi problem u isto vreme može se desiti petkom i subotom. A to je da su taksi vozači prezauzeti vožnjama stranaka iz noćnog života. Tada ne mogu, ili zbog manje isplativosti ne žele da prihvate aerodromski transfer.

U ovo vreme je prava noćna mora ukoliko ne uspete da nađete taxi. Vaši prijatelji koji bi vas mogli odvesti uveliko spavaju, a autobuski gradski prevoz još nije počeo sa radom.

Zakazivanjem unapred, eliminisaćete mogućnost ovakvog scenarija.

Pouzdanost u vreme saobraćajnih gužvi

Beogradski taxi vozači su uglavnom članovi taxi udruženja. Jedno od glavnih pravila svakog udruženja su kašnjenja na adresu. Za kašnjenje na adresu koju su primili taksisti se sankcionišu od strane udruženja. „Kazna“ je uglavnom isključenje iz rada u trajanju od 3 sata i refundacija u visini iznosa cene vožnje na koju su kasnili. Zato je u vreme gradskih gužvi za njih vrlo riskantno da prhvataju adrese koje im nisu bliže od par stotina metara. Po pravilnicima svih taxi firmi, vozač sa taxi stanice ili udaljenosti od 1500 metara na adresu mora stići u roku od 3 minute. U vreme gužvi to je za njih previše riskantno, pogotovo što iznos aerodromskih vožnji koji bi morali da refundiraju nije mali. Zato tada taksisti voze uglavnom stranke koje ih zaustave na ulici.

Još jedna od čestih situacija u vreme takozvanog špica je da broj poziva premašuje kapacitete dispičerskog centra. Tada vas operateri stave na beskonačno čekanje dok ne odustanete i pozvete drugu firmu sa kojom će se verovatno desiti isto to. Naravno, uvek možete pokušati da zaustavite taxi na ulici, ali se u vreme „špica“ drastično umanjuju šanse da ugledate slobodno vozilo.

Imajte u vidu da u vreme gužve vožnja do aerodroma traje dosta duže. A vreme saobraćajnih gužvi u Beogradu je potpuno nepredvidivo. Nekada je to bilo oko 8-9 ujutru kada se ide na posao, i oko 4-5 popodne kada se vraća sa posla. Danas što zbog prevelikog broja automobila, što zbog čestih radova u Beogradu, gužve u saobraćaju traju po ceo dan. Da ne govorimo o čestim stranim delegacijama zbog kojih se zatvaraju mnoge glavne ulice bez ikakve prethodne najave.

 

Čekanje

Čekanje

Recimo da ste ipak rešili da zovete taxi pre same vožnje do aerodroma. Ili da ste bili svesni mogućnosti problema o kojima smo pisali pa ste pozvali taxi nekih pola sata ranije. I dobili ste taxi bez problema. On je u roku od par minuta stigao na vašu adresu. Međutim, moguć je drugi problem.

Taksisti kada prime vožnju u obavezi su da čekaju samo 3 minuta preko vremena koje su dali. U nekim udruženjima vreme čekanja je produženo na 5 minuta kada su periferna naselja u pitanju. Ali kada su u pitanju prometne ulice u kojima nema mesta za parkiranje vozači uopšte nemaju obavezu čekanja.

Svi znamo kada se putuje da uvek imamo onaj osećaj da smo nešto zaboravili. Dok proverite sve, čas posla može doći do toga da zakasnite. Ako brzo ne izađete ispred zgrade moguće je da je vaše vozilo napustilo i odjavilo vašu adresu. Dok vi pozovete taxi firmu, isti vozač je već možda zadužen drugom vožnjom a nemaju drugo slobodno vozilo u blizini.

To može biti veliki problem.

Prednost zakazivanja transfera je što dobijate kontakt telefon vašeg vozača. Uvek možete obavestiti vozača ukoliko je potrebno da vas sačeka malo više od planiranog.

 

 

Taxi sa aerodroma

Prednost zakazivanja transfera sa aerodroma do grada

Prilikom transfera sa aerodroma barem ne morate brinuti da ćete zakasniti na let za razliku od vožnje do aerodroma. Ali opet postoji mogućnost neželjenih situacija zbog kojih je bolje zakazati transfer unapred nego tražiti taxi na samom aerodromu.

Na beogradskom aerodromu vlada prilična zbrka što se tiče taksija tiče. Da biste shvatili zašto je bolje zakazati vožnju razmotrimo prvo koje to opcije imamo za taksi prevoz sa aerodroma:

 

Prihvatanje ponude taksista u hodniku aerodroma

Ovo vas može koštati višestruko skuplje od regularne cene prevoza sa aerodroma. Priča o „divljim“ taxistima sa aerodroma je odavno poznata, nećemo trošiti previše reči.

 

Uzimanje vaučera i ulazak u prvo taksi vozilo na taksi stanici aerodrom

Pre nekoliko godina kako bi navodno sprečio problem neregularnih taksista grad je uveo taxi pult na aerodromu. Tu možete preuzeti vaučer sa fiksnom cenom. Problem sa ovim pristupom je što u cenu koja je navodno zagarantovana vaučerom nije uračunat prtljag. Neki taksisti nažalost to zloupotrebljavaju pa se možete iznenaditi cenom. Druga stvar je što vozila sa taxi stanice idu isključivo po redu. Koliko god prvo vozilo bilo staro i neugledno vaučer vam važi samo za prvo vozilo na stanici. Inače vaučer nije isplatljiv za sve delove grada. Cena do nekih naselja može biti mnogo skuplja po ceni sa vaučera nego po taksimetru.

 

Pozivanje vašeg omiljenog taxi udruženja

Vozila na poziv ne smeju preko reda doći na taxi satnicu. A zbog zabrane parkiranja ispred aerodroma, dolaze kod spomenika koji je udaljen oko 70 metara od dolaznog terminala. Ako imate dosta prtljaga ovo nije baš zgodna opcija. Taxi koji vam dođe na poziv ne vozi po fiksnoj ceni već po taximetru tako da teško da ćete unapred znati cenu vožnju. Može se desiti da udruženje koje zovete nema vozilo na aerodromu. Čak i sa Novog Beograda gde je možda najbliže vozilo potrebno je oko 20 minuta vožnje. Ukoliko ste umorni od leta, poslednje što vam treba je nošenje prtljaga 70 metara i čekanje taksija 20 minuta.

 

Zakazivanje prevoza unapred – NAJBOLJA OPCIJA!

Ukoliko ste razmotrili prethodne opcije već vam je jasno zašto je zakazivanje najelegantnije rešenje za vaš prevoz sa aerodroma.

U ovom slučaju, vozač vas čeka na dolaznom terminalu čim izađete sa pasoške kontrole. Lako ćete ga pronaći jer drži natpis sa vašim imenom. Kada se nađete sa vozačem, on će vam pomoći oko prtljaga i dopratiti vas do svog automobilu koji se nalazi na centralnom parkingu odmah iza taxi stanice. Ne morate brinuti da li će vas vozač čekati jer vaš let kasni, ili ste se duže zadržali na carinskoji kontroli. Taxi firme specijalizovane za aerodromske transfere uvek prate letove svoji klijenata i imaju informacije o eventualnim kašnjenjima.

Sama usluga prevoza je uglavnom na mnogo višem nivou nego što možete očekivati od klasičnih taksi udruženja u Beogradu.

Prednost je i cena. Fiksna cena je ona koju ste dogovorili kada ste zakazivali i tu nema skrivenih troškova. To ne znači da je cena povoljnija od onoga što bi otkucao ispravan taksimetar već da unapred znate kolika je. A obično je razlika fiksne cene u odnosu na cenu po taksimetru minimalna, barem kad je naša firma u pitanju. Kada se vozite po fiksnoj ceni, tada je i u vašem, i u interesu vozača da idete najbržim putem a ne isključivo najkraćim. I ako ne poznajete grad prednost je što ne morate brinuti da li vas vozač vozi „okolo“ kako bi taksimetar otkucao što više.

 

Vangradska vožnja

Prednost zakazivanja vangradskih transfera sa aerodroma

Pored prednosti zakazivanja vožnji sa aerodroma do grada prilikom vangradkih transfera bitno je ukazati na još neke značajne prednosti. Neke od njih su komfor, bezbednost, cena, i spremnost za duže puteve.

 

Komfor i udobnost

Vangradskse vožnje sa aerodroma logično traju mnogo duže od aerodromski vožnji do centra grada ili nekog od beogradskih naselja. Samim tim komfor i udobnost koju imate u toku vožnje su mnogo bitniji nego kada su u pitanju gradske vožnje.

Poput nas, i većina ostalih ozbiljnih firmi i udruženja koji su specijalizovani za vangradski i aerodromski taksi prevoz pridržavaju se sledećih standarda koji ih razlikuju od klasičnih taxi kompanija:

  • Novija vozila minimum više srednje klase
  • Uvek dobra klimatizacija
  • Odlična opremljenost vozila
  • Najviši nivo higijene unutar vozila
  • Veliki prtljažnici bez boca za alternativna goriva kao što su plin ili metan
  • WIFI u kolima
  • Besplatna voda za putnike
  • Prijatna neutralna muzika
  • Elektronska naplata putarina bez čekanja na naplatnim rampama

 

 

Bezbednost

Po zakonu svi taxi vozači u beogradu moraju da su profesionalni vozači sa dozvolom za obavljanje delatnosti. To važi kako za taxi vozače poput nas koji smo specijalizovani za aerodromske vangradske transfere tako i za taxi vozače koji voze unutar grada. I svi po zakonu moramo da posedujemo obavezno osiguranje putnika.

Zato ključna razlika koja utiče na bezbednost je koliko je vozač odmoran! Ako se odlučite da se za vaš vangradski taxi transfer snađete kada već stignete na aerodrom nikad ne znate koliko je taxista u čije ste vozilo seli već radio tog dana. Možda je već radio 10 ili više časova i onda ste se pojavili vi sa zahtevom za međugradsku taksi vožnju. S obzirom da su vangradske vožnje po taksimetru duplo skuplje od gradskih, vozač koliko god bio umoran teško da će odbiti takvu vožnju.

U slučaju zakazivanja ovakvog transfera unapred, vozač je zadužen barem dan ranije. Ima vremena da se odmori jer planira vašu vožnju u određeno vreme. Firme poput naše obavezno zadužuju vozače vožnjama tako da ukupno trajanje svih njihovih vožnji ne premaši normalno radno vreme. Na primer, vozač koga zadužimo za prevoz do Kopaonika taj dan sigurno neće biti zadužen drugim vožnjama kako bi bio odmoran za ovu.

Brzine na otvorenom putu su svakako veće od onih u gradu pa je bezbednost na putu potrebno shvatiti vrlo ozbiljno. A samo umoran vozač ne može biti bezbedan bez obzira na svoje iskustvo i profesionalizam.

 

Spremnost

Spremnost vozila i za vozača za duži put je još jedan od razloga zašto je bolje da zakažate vaš transfer nego da uzmete taksi kada već sletite na aerodrom. Vozači koji planiraju put već su isplanirali rutu kojom će voziti. Obavešteni su o radovima na putu i eventualnim zastojima. Uvek kod sebe imaju spremne pasoše i zelene kartone za svoja vozila. Rezervor sa gorivom im je pun, pa ne morate stajati na pumpu ukoliko vama nije potrebna kraća pauza. Kada su u pitanju vožnje u zimskim uslovima, vozači specijalizovani za duže relacije uvek maju spremnu zimsku opremu. Koriste ENP uređaje za elektronska naplata putarinu pa nećete gubiti vreme na čekanje na naplatnim rampama. Takođe, možda vam je potrebno i dečije sedište koje taxi koji niste zakazali sigurno nema.

 

Cena vangradske vožnje

I pored mnogo višeg nivo usluge od taxija kojeg „uhvatite“ na licu mesta, cena vangradskog transfer koji zakažete unapred je mnogo povoljnija. I pritom je fiksna sa uračunatim svim troškovima.

Klasičan taxi naplaćuje po taximetru, a cena vangradskih vožnji (treća tarifa) je tačno duplo skuplja od prve tarife (dnevna tarifa po gradu). U trenutku pisanja ovog teksta treća tarifa iznosi 130 dinara. To znači da bi na primer za taksi prevoz do Zlatibora morali da platite oko 30000 dinara s obzirom na razdaljinu preko 220 kilometara. A tačnu cenu ni ne znate dok ne završite vožnju i u nju nisu uračunate putarine na autoputu. Kada zakažete unapred, cena može biti i duplo niža. Pritom je fiksna sa uračunatim putarinama.

A zašto je to tako?

Jednostavno gradskim taxi vozačima se retko dešavaju prilike za ovakve vožnje i gledaju da je iskoriste maksimalno. I znaju da putnik nema mnogo izbora kada već treba da krene na ovakav put. A taxi prevoznici poput nas koji su specijalizovani za ovakve transfere vode se sledećom logikom: Putnici koji zakazuju prevoz unapred verovatno to rade iz udobnosti svoje fotelje. Imaju vremena da istraže i da pronađu najbolju ponudu za svoj transfer. I pritom za razliku od klasičnog taxija mi živimo od ovakvih transfera pa je potrebno da ponudimo cenu koja će nam svakodnevno omogućiavati vangradke i aerodromske transfere.

 

Traženje najpovoljnije ponude prevoza

Zakazati preko klasičnog taksi udruženja ili preko specijalizovane firme?

Do sada smo objašnjavali zašto je bolje blagovremeno rezervisati vozilo za vaš transfer. Bilo da je u pitanju vožnja do ili sa aerodroma trudili smo se da objasnimo sve prednosti zakazivanja. Ukoliko ste se složili sa nama verovatno se pitate zašto ne biste rezervisali taxi preko neke od taxi firmi čije usluge inače koristite po gradu. Istina je da od skoro najveća taksi udruženja nude uslugu zakazivanja aerodromskih transfera.

Međutim, imajte u vidu da kod njih to drugačije funkcioniše nego kod firmi specijalizovanih za to. Naime, kod se nas i sličnih firmi raspored za vozače pravi unapred. A kod klasičnih taksi udruženja vožnje se predaju najbližim vozačima najranije 20 minuta pre same vožnje i ako ste vi zakazali možda i danima unapred.

Tako dolazi do mogućnosti za sve one probleme o koje smo opisali u tekstovima iznad. Sve je moguće. Od umornih vozača, loših automobila, pa sve do mogućnosti da vozač kasni ili da vas ne sačeka ako vi kasnite.

Ali pored svih tih razlika koje smo već istakli, evo još nekih:

 

Viši nivo usluge

Firme koje se bave aerodromskim i vangradskim taxi prevozom su mnogo manje od klasičnih taxi udruženja. Ali zato su vozači izabrani po mnogo strožim kriterijumima. Firme koje zakazuju unapred jako drže do svoje onlajn reputacije pa moraju pružati kvalitet na evropskom nivou. Dok velika udruženja primarno se bave prevozom po gradu, i mnogo više drže do toga da imaju što više vozila nego do kvaliteta. To je i razumljivo jer se većina korisnika taxi usluga opredeljuje za taxi firmu čije vozilo može dobiti u što kraćem roku u bilo kom delu grada.

 

Fiksna cena

I ako fiksna cena ne podrazumeva uvek jeftiniju vožnju, većina putnika želi da zna cenu unapred. Ta cena je manje – više slična onoj koju bi otkucao taksimetar. Ali zašto biste razmišljali da li taxi ide dužim putem, da li previše stoji u gužvi, koja je tarifa i slično. Klasične taxi kompanije ne zakazuju vožnje po fiksnim cenama već isključivo po taksimetru. A kada preko nas zakažete vožnju dobijate fiksnu cenu bez skrivenih troškova.

 

Plaćanje

Putnici koji slete na aerodrom često nemaju novac u domaćoj valuti. Zato je mogućnost plaćanja karticama kod nas obavezan standard. A za poslovne korisnike koji su najčešći korisnici naših usluga još je bitnija mogućnost plaćanja preko bankovnog računa(virmanski). Ili ako plaćaju karticom ili gotovinom lako mogu dobiti račun kako bi svojoj firmi opravdali troškove.

 

Korporativni prevoz

Ukoliko zakazujete taxi prevoz sa aerodroma za vaše poslovne partnere iz inostranstva morate bite svesni jedne bitne stvari. Utisak koji na njih ostavi prevoznik za koga ste se odlučili doprinosi utisku njihove kompletne poslovne posete. Organizujte njihov transfer tako da ih na aerodromskim dolascima sačeka lepo obučen, prijatan i uslužan vozač sa znanjem engleskog jezika. Kada ih ovakav vozač odveze svojim čistim, novim i komfornim automobilom budite sigurni da će to ostaviti mnogo lepši utisak nego da ste se oslonili na prosečnog beogradskog taksistu. Naš cilj je da kada se jednom odlučite za našu uslugu postanete naš redovni klijent. A kao što smo pomenuli, plaćanje karticama ili preko računa je jedna od pogodnosti.

 

Putnica u udobnom vozilu

Zakažite Vaš prevoz

Pitajte za cenu i ukoliko vam odgovara napravićemo rezervaciju za vaš transfer. Naš cilj je da kada nam jednom ukažete poverenje postanete naš stalni klijent.

Pratite TAXI DO AERODROMA na društvenim mrežama

TEL WhatsApp Chat